فرهنگ کافه و کافه نشینی، سالهاست که بین مردم رایج شده که برای گپ و گفتهای دوستانه جای مناسبیست. معمولاً میان پیشنهادات اکثر ما برای فرار از یک روز کسل کننده و یکنواخت، میتواند رفتن به کافهای دنج و آرام باشد. در این مطلب قصد داریم برایتان درباره کافهای قدیمی و نوستالژیک در تهران، یعنی
کافه نادری بگوییم. کافهای که هنوز هم رنگ و بوی خاطرات گذشتگان را در خود حفظ کرده است. با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچه و پیشینهی کافه نادری تهران
کافه نادری تهران در سال 1306 توسط یک مهاجر ارمنی به نام "خاچیک مادیکیاس" در خیابان نادری (خیابان جمهوری امروزی) تهران دایر شد. به همین دلیل آن را کافه نادری نامیدند. خاچیک مادیکیاس ابتدا کارش را با راهاندازی شیرینیپزی شروع کرد. پس از آن در بالای همین قنادی، کافه رستوران نادری با ظرفیت 140 نفر در دو سالن مجزا (تریا و غذاخوری) ساخته شد. سالهاست که قنادی هیچ فعالیتی ندارد و دیگر بوی شیرینی و کیکهای خوشمزهی آن به مشام نمیرسد. کنار قنادی، در باریکیست که از آنجا وارد کافه میشوید. یک سالن برای سرو ناهار و دیگری هم برای صرف قهوه، دسر و نوشیدنیست.
کافه نادری خیلی زود در بین پاتوق نشینهای تهران جای باز کرد و معروف شد. شاید یک دلیل شهرتش این باشد که در منوی آن بعضی از غذاها و نوشیدنیهای فرنگی هم به چشم میخورد که شاید در آن زمان مردم برای اولین بار طعمشان را تجربه میکردند. نکتهی جالب اینجاست که در طی سالها، کافه نادری همچنان سبک ساده و بی زرق و برق گذشتهاش را به یادگار نگه داشته است. هنوز هم همان میز و صندلیهای چوبی لهستانی و آن کاغذدیواریها و چراغهای قدیمی روی دیوار را نگه داشتهاند. حتی از ظروف قدیمی همان زمان مثل کاسه و بشقابهای آهنی و فتجانهای کوچک قهوهخوری برای پذیرایی از مهمانان استفاده میشود.
میزهای چوبی و خاطره انگیز در کافه نادری
حیاط پشتی این کافه اکنون سوت و کور شده و رونق سابقش را از دست داده است. در گذشته این حیاط محل رستورانهای تابستانی بود و خوانندههای معروف در آنجا برنامه اجرا میکردند. اما الان دیگر استفادهای از حیاط نمیشود. کافه نادری رفت و آمد بزرگان و مشاهیر ادبی و سیاسی زیادی را به خود دیده است. در واقع این مکان محل خوبی بود تا سیاسیون بعد از فراغت از کار به آنجا بروند و درباره تصمیمات مهم کشور به بحث وگفتگو بپردازند و به همین بهانه، از خوردن قهوههای معروف این کافه هم لذت ببرند.
شاعران و نویسندگانی همچون سیمین دانشور، صادق هدایت، جلال آل احمد و احمد شاملو در همین کافه روی همان میز و صندلیهای قدیمی، ساعتها مینشستند و برای قلم زدن ایدهپردازی میکردند. جالب اینجاست که هر کدام از این مشاهیر برای خودشان، در این کافه صندلی مخصوصی داشتند که حتی در غیابشان باز هم آن صندلی خالی میماند. هم اکنون نیز این کافه رستوران، طرفداران و مشتریان ثابت خودش را دارد. کافه نادری فقط یک کافه معمولی نیست، بلکه مکانیست که خاطرات زیادی از ایرانیان را در خود به یادگار نگه داشته است.
بهترین زمان رفتن به کافه نادری تهران
برای کافه رفتن معمولاً احتیاجی به تعیین زمان مناسب نیست. شاید هر وقت که میخواهید کمی با خودتان خلوت کنید یا با دوستانتان چند ساعتی را به گپ و گفت سپری کنید، کافه نشینی پیشنهاد خوبی برایتان باشد. کافه نادری با فضای نوستالژیک و دست نخوردهای که دارد، به سرعت شما را روی صندلی میخکوب میکند و احتمالاً در آینده پاتوق همیشگیتان خواهد شد. اگر هم یک بار طعم بستنیها و قهوههای بسیار عالی این کافه را بچشید، شاید کافه دیگری را برای قهوه خوردن انتخاب نکنید. معمولاً مشتریان زیادی به کافه رستوارن نادری سر میزنند و بیشتر اوقات میز خالی، به سختی پیدا میشود. بنابراین گاهی ممکن است برای گرفتن میز دقایقی منتظر بمانید تا دیگران کافه را ترک کنند. در رستوران این کافه تنها وعدههای غذایی که سرو میشود، صبحانه و ناهار است. اگر قصدتان از آمدن به این کافه، خوردن غذاهای خوش طعم آن است، سعی کنید تا ساعت 13 خودتان را به اینجا برسانید، در غیر این صورت شانس خوردن این غذاها را از دست خواهید داد.
نمای داخلی کافه نادری
راههای دسترسی به کافه نادری تهران
آدرس: خیابان جمهوری، پایینتر از چهارراه استانبول، بین خیابان 30 تیر و چهارراه استانبول، پلاک 524
کافه نادری در محدودهی
طرح ترافیک قرار دارد. بنابراین برای رفتن به آنجا در روزهای غیر تعطیل، نمیتوانید به راحتی از اتومبیل شخصیتان استفاده کنید. البته این را هم بدانید که در محدودهی کافه نادری جای پارک به سختی پیدا میشود و برای پارک خودرو باید از کوچههای اطراف استفاده کنید. سریعترین راه برای رسیدن به کافه نادری، استفاده از مترو است. شما میتوانید از سمت شرق وارد خط 2
قطار شهری تهران شوید و در ایستگاه دروازه شمیران مسیرتان را عوض کنید تا بتوانید به میدان فردوسی دسترسی پیدا کنید. بعد از آن با کمی پیادهروی در خیابان جمهوری، میتوانید کافه نادری را پیدا کنید. برای دسترسی به کافه از سمت شمال، باید سوار خط 1 مترو تهران شوید و در ایستگاه دروازه دولت مسیرتان را عوض کرده و به سمت ارم سبز حرکت کنید. با عبور از یک ایستگاه میتوانید به ایستگاه میدان فردوسی برسید و از آنجا هم با تاکسی یا پیاده میتوانید به سمت کافه بروید. از سمت غرب تهران هم باید با خط 4 مترو به طرف میدان فردوسی حرکت کرده و در نهایت با پیادهروی در مسیری کوتاه، به کافه دسترسی پیدا کنید. از سمت جنوب شهر هم میتوانید ابتدا با خط 1 و خط 3 خودتان را به مرکز شهر برسانید و از آنجا دوباره خط متروی مناسب را پیدا کنید و در میدان فردوسی از مترو پیاده شوید. بعد از آن باید به سمت پل جمهوری حرکت کنید و به دنبال کافه نادری باشید. اگر هم قصد دارید با اتوبوسهای داخل شهری از کافه دیدن کنید، نزدیکترین ایستگاه به کافه نادری ایستگاه سعدی (خط جمهوری - بهارستان) است.
هزینه منو و ساعات دسترسی
برای رفتن به کافه نادری میتوانید همه روزه بین ساعت 10 صبح تا 7 بعدازظهر زمان مناسبتان را انتخاب کنید. برای این که مطمئن باشید میز خالی نصیبتان میشود، میتوانید از قبل برای خودتان میز رزرو کنید. منوی غذاها و نوشیدنیهای کافه نادری از تنوع بالایی برخوردار نیست و تنها بین چند نوع خاص از غذا و نوشیدنی حق انتخاب دارید. در این کافه غذاهای متفاوت و خوش طعمی مثل زرشک پلو با مرغ، شاتوبریان، استیک با سس مخصوص، فیله تاوه، مارشال، شنیسل گوشت و مرغ، ژیگو و بیف استروگانف سرو میشود. همچنین نوشیدنیهای بخش تریا از جمله قهوه ترک و کافه گلاسه که اولین بار در این کافه بین ایرانیان باب شد، از قدیمالایام عدهی زیادی را پایبند خود کرده است. البته منوی نوشیدنیها شامل موارد دیگر از جمله انواع چای، شیر، شکلات داغ، کاپوچینو، نسکافه و انواع نوشیدنیها و دسرهای سرد مانند بستنی مخصوص، شیک و گلاسه نیز میشود.
خوب است که بعد از صرف ناهار، سری به تریا بزنید و یک فنجان قهوهی ناب نوش جان کنید. این قهوههای فوقالعاده را یک گارسون ارمنی آماده میکند و حتی در ازای دریافت مبلغی پول برایتان فال قهوه هم میگیرد. این مساله را در نظر بگیرید که هزینهی منوی این کافه نسبتا معقول است و قیمت غذا و نوشیدنی در آن تفاوت خاصی با کافه رستورانهای دیگر ندارد. پس نگران نباشید، آنقدرها هم که فکر میکنید یک روز کافهگردی در اینجا هزینه گزافی روی دستتان نمیگذارد.
میز مشاهیر در کافه نادری
دانستنیهایی در مورد کافه نادری تهران
- در حال حاضر، نوههای خاچیک مادیکیاس مسئول اداره کردن و مدیریت کافه نادری هستند.
- در گذشته بسیاری از شاعران و مشاهیر ایرانی به این کافه میآمدند و دربارهی مسائل مختلف به گفتگو میپرداختند.
- بعضی از غذاها و نوشیدنیهای فرنگی برای اولین بار در کافه نادری عرضه شد.
- این کافه دکوراسیون خاصی ندارد و همان حال و هوای قدیمش را همچنان حفظ کرده است.
- در کافه نادری برخلاف خیلی از کافههای دیگر موزیک پخش نمیشود و فقط صدای
همهمهی افرادی که مشغول گپ و گفت هستند و قاشق و چنگالهایشان به گوش
میخورد.
راهنمای رفتن به کافه نادری تهران
قبل از اینکه به کافه نادری بروید و برنامهی خاصی برای آن بچینید، به این فکر کنید که هدفتان از رفتن به کافه چیست. به عبارت بهتر باید ببینید چه انتظاراتی از یک کافهی ایدهآل دارید. اگر قصدتان این است به کافهای بروید که صدای موزیک در محیط به گوش بخورد و پشت میز و صندلیهای مجلل با منویی بسیار متنوع از شما پذیرایی شود، پس سمت کافه نادری نروید. چون فضای آنجا شاید با تمام کافههایی که تا الان دیدهاید متفاوت باشد. در این کافه با فضایی ساده و به دور از تجملات و تزئینات عجیب و غریب و البته گارسونهایی که گاهی بیحوصله میشوند، سر و کار خواهید داشت. بیشتر افرادی که از اینجا دیدن میکنند، به خاطر آرامش حاکم بر فضای تاریخی و دست نخوردهی آن به این کافه میآیند تا مروری هم بر خاطرات قدیمشان داشته باشند. حتی بعضیها فقط به این خاطر به کافه نادری میآیند که در گذشته افراد بزرگ کشور به اینجا میآمدند و اوقاتی را سپری میکردند. تقریبا در گوشه و کنار این کافه رد پایی از تاریخ به جا مانده است که همه را مجذوب خود میکند. اکثر مردم و مشتریان ثابت کافه نادری میدانند که در اینجا خبری از غذاهای آنچنانی و با قیمت و کیفیت بینظیر نیست، اما بودن در کافهای تاریخی مانند نادری، قطعاً خوردن هر غذایی را لذتبخشتر میکند.