کافه رستوران آزادگان (چاه حج میرزا)

22 اردیبهشت، 1399
22 اردیبهشت، 1399
مدت مطالعه :
وقتی در دل شهر هنر صفویه، اصفهان قدم می‌زنید بعد از دیدن میدان نقش جهان و دیدنی‌های جذابش، از حال و هوای تاریخ خارج نشوید. برای استراحت و آرامش جسم و روح به کافه و سرایی وارد شوید که شما را در رسیدن به آرامش در دل تاریخ یاری کند؛ جایی که هم غذای جسم باشد و هم آرامش روح و روان. از این مکان‌های جذاب قهوه‌خانه چاه حاج میرزا است که به کافه رستوران آزادگان نیز شهرت دارد.
تاریخچه کافه رستوران آزادگان
اصفهان با پیشینه و تاریخی که دارد، زبانزد همه‌ی جهانیان بوده است. از سی و سه پل گرفته تا پل خواجو، میدان نقش جهان و بسیاری از جاذبه‌هایی که هر کدام به تنهایی، داستانی برای حکایت دارند. این بار نیز برای تعریف کردن داستان و روایت دیگری از اصفهان، راهی بازار آهنگرها شدیم. در این مطلب قصد داریم تا داستان موزه‌ای را در دل این بازار برایتان روایت کنیم که برایتان خالی از لطف نخواهد بود. وارد سرای حاج میرزا که می‌شوید، احساس می‌کنید تابلو اشتباه است و فکر می‌کنید به فروشگاه عتیقه فروشی سر زده‌اید یا وارد موزه‌ای شده‌اید. اما کمی که به محیط و وسایل عادت می‌کنید، آن‌ها را بخشی از دکوراسیون رستورانی سنتی می‌بینید که صاحبش با ذوق و سلیقه‌ی فراوان، در طول سال‌ها آن‌ها را جمع آوری کرده و می‌گوید که حاضر نیست هیچکدام را حتی برای لحظه‌ای از خودش جدا کند. این قهوه‌خانه با نام چاه حاج میرزا برای نخستین بار در زمان صفویان ساخته شد و در ابتدا خسته‌خانه نام گرفت، زیرا مردم برای رفع خستگی به آنجا می‌رفتند. ولی کم‌کم این سرا، به سرای طوطی، چایخانه و قهوه خانه تغییر نام داد، ولی در بین محلی‌ها همچنان به سرای حاج میرزا معروف است.
اینجا فقط یک قهوه‌خانه‌ی معمولی نیست، اینجا جایی‌ست که لقب قدیمی‌ترین قهوه‌خانه‌ی عهد صفویه در اصفهان را به دوش می‌کشد و برای دیدن زیبایی‌هایش باید روزها وقت گذاشت و تاریخ چند صد ساله‌اش را مرور کرد. تمام لوازم اینجا، همگی یادگار روزگاری هستند که تعزیه خوانی، شاهنامه خوانی و نقالی در این مکان برگزار می‌شده است. در آن زمان، بیشتر کسانی که خودشان را علاقه‌مند به ابزارآلات تاریخی و سنتی معرفی می کردند، در مناسبت‌های مختلفی مثل محرم، وسایلی مثل نیزه، تخت بند (تخته های چوبی)، شمشیر، کلاه آهنی، سنگ‌های گرانقیمت، تابلوهای نقاشی یادگاری از مینیاتوریست‌های قدیمی اصفهان و زره‌های آهنی را به این قهوه خانه اهدا می‌کردند. وسایلی که امروز هر کدامشان در نوع خود بی‌نظیر هستند و از در و دیوار قهوه خانه چاه حاج میرزا آویزانند. در بین این اشیا همه چیز دیده می‌شود، از خنجر و نیزه و کاسه‌های کاهگلی گرفته تا کتاب‌های قدیمی که از جلدشان می‌شود فهمید که مربوط به چند صد سال پیش هستند. عجیب است که می‌توان با قدم گذاشتن به یک قهوه‌خانه‌ی به ظاهر معمولی، چند جلد کتاب تاریخی را ورق زد!
دیوارهای رستوران حج میرزا، تاریخی‌تر از هر رستوران دیگری‌ست
دیوارهای رستوران حج میرزا، تاریخی‌تر از هر رستوران دیگری‌ست
بهترین زمان برای رفتن به کافه رستوران آزادگان
این کافه رستوران با منویی تماما ایرانی و سنتی و با فضایی جذاب پذیرای مشتریان برای تمام وعده‌های غذایی می‌باشد. پس شما هر وقت برای خوردن هر و نوع وعده یا میان وعده می‌توانید به چایخانه حاج میرزا بروید. فضای جذاب پُر از عتیقه‌ی این سنتی سرا باعث می‌شود، هر نوع غذایی بسیار لذت بخش تر شود به طوری که ممکن است شما با دیدن وسایل و دکور غرق در سیر و سفر در گذشته شوید و متوجه نشوید چه وقت غذایتان تمام شده است. این چایخانه سنتی با توجه به تاریخچه و قدمتی که دارد. می‌تواند بساط تغذیه روح شما را هم مهیا کند. به این ترتیب شما می‌توانید از صبح برای صرف وعده صبحانه تا شب برای صرف وعده شام و یا در طول این بازه برای انواع میان وعده و یا ناهار به این چایخانه سنتی رفته و از فضا و غذاها لذت ببرید.
راه‌های دسترسی به کافه رستوران آزادگان
آدرس: اصفهان، میدان امام، به سمت سر در قیصریه، سرای حاج میرزا، قهوه خانه حاج میرزا
برای رفتن به این کافه رستوران علاوه بر ماشین شخصی می‌توانید از وسایل نقلیه عمومی مثل اتوبوس و همچنین تاکسی‌های خطی و تاکسی‌های اینترنتی استفاده کنید. اگر برای دیدن اصفهان آمده‌اید پس حتما باید حداقل یک روز خود را در میدان نقش جهان بگذرانید تا بتوانید تمامی آثار باستانی و توریستی این منطقه را ببینید. پس اگر با ماشین شخصی خود در حال دور زدن در اصفهان برای دیدن اثار باستانی این شهر هستید، بهترین انتخاب این است که وسیله‌ی نقلیه خود را در پارکینگ‌های نزدیک میدان امام گذاشته و با اندکی پیاده روی و لذت بردن از تلاقی بافت تاریخی و مدرن این خیابان‌ها می‌توانید به این چایخانه‌ی سنتی رفته و سفری به گذشته داشته باشید. ولی اگر خواسته باشید با اتوبوس‌ و یا وسایل نقلیه عمومی جا به جا شوید، به علت اینکه تقریبا میدان امام در مرکز هر قرار دارد، خطوط زیادی از آن عبور می‌کند و می‌توانید به راحتی خود را به این کافه رستوران برسانید.
دیدن اشیا عتیقه و تاریخی کافه، برای مسافران خارجی نیز جذابیت فراوانی دارد
دیدن اشیا عتیقه و تاریخی کافه، برای مسافران خارجی نیز جذابیت فراوانی دارد
 هزینه منو و ساعات دسترسی
منو سفره‌خانه سنتی آزادگان از چند بخش تشکیل شده که به تفکیک به دو بخش اصلی یعنی رستوران و چایخانه و یا کافه دسته بندی می‌شود. وعده‌های رستورانی این چایخانه‌ی سنتی علاوه بر صبخانه و ناهار و شام شامل عصرانه هم می‌باشد. به این ترتیب شما برای صرف وعده صبحانه، می‌توانید از ساعت 7 صبح به این کافه رستوران بروید. از طرفی تا ساعت 23 این کافه رستوران باز است تا برای صرف دیگر وعده‌ها یعنی ناهار و شام و حتی عصرانه به آنجا بروید، حتی  برای نوشیدن انواع نوشیدنی‌های سرد و گرم و رفع خستگی از پیاده روی و گشت و گذار در شهر چاه حاح میرزا می‌تواند انتخاب خوبی باشد. این کافه سنتی با داشتن نوشیدنی‌های مختلف و حتی گاها سنتی گزینه‌های انتخابی زیادی را برای مشتریان خود گذاشته است.
دانستنی‌های درباره کافه رستوران آزادگان
  • این کافه از قدیمی‌ترین کافه‌های ایران محسوب می‌شود و اولین چایخانه عصر صفوی در اصفهان است.
  • در ابتدا چایخانه حاج میرزا به خسته‌خانه مشهور بود زیرا مردم تنها برای رفع خستگی به آن‌جا می‌آمدند.
  • جذابیت‌های کافه رستوران آزادگان تنها در منو و کیفیت غذای آن نیست، بلکه آویزه‌های قدیمی و سنتی دیوارهای رستوران، بر اهمیت و جذابیت آن می‌افزاید.
  • تمامی وعده‌های غذایی در این رستوران پیدا می‌شود و منویی کامل دارد. علاوه بر آن اگر به دنبال غذا نیستید می‌توانید خود را به خوردن آبمیوه‌ها و نوشیدنی‌های گرم و سرد کافه مهمان کنید.
راهنمای کافه رستوران آزادگان
اگر تا به حال به رستوران‌های سنتی رفته‌اید و با منوهای غذای سنتی اشنایی دارید، چاه حاج میرزا را می‌توان بهشت رستوران های سنتی اصفهان (شاید حتی ایران) دانست. علاوه بر آن منوی نوشیدنی گرم و سرد هم برای ساعات غیر از وعده‌های غذایی دارد که به نوبت آن‌ها را معرفی می‌کنم.
صبحانه: در فرهنگ ایرانی صبحانه اصلی‌ترین وعده‌ی غذایی می‌باشد. به سبب همین جایگاه وعده‌های صبحانه‌ی ایرانی بسیار مغذی و پرانرژی می‌باشد. به این ترتیب منوی کافه آزادگان هم از این قاعله مستثنی نیست. منوی صبحانه کافه آزادگان به شرح زیر است.
  • نیمرو
  • املت
  • آش فصل
  • کره مربا
  • پنیر و مربا
بسیاری از مشتریان برای صرف وعده‌ی صبحانه به اینجا می‌آیند
بسیاری از مشتریان برای صرف وعده‌ی صبحانه به اینجا می‌آیند
    ناهار و شام: معمولا لذیذترین غذاهای سنتی ایرانی شامل این وعده می‌باشد که این رستوران سنتی به خوبی و با کیفیت مناسب آن را آماده کرده است. می‌توانید لیستی از بهترین غذاهای وعده‌ی ناهار و شام را در منوی حاج میرزا ببینید.
    • دیزی: یا همان آبگوشت غذایی سرشار از پروتئین و خوش‌مزه
    • آبگوشت لخم
    • خورشت کشک و بادمجان
    • بریانی
    • خوراک جوجه ران
    • خوراک جوجه مخصوص (سینه)
    • خوراک کباب کوبیده
    • چلو (برنج سفید ایرانی)
    • چلو ماهیچه
    عصرانه: میان وعده‌ای برای خالی نبودن شکم که باعث می‌شود شام کمتر بخورید تا راحت تر استراحت کنید.
    • آش رشته
    • هویج بستنی
    • طالبی بستنی
    • میکس شیر هویج
    • شیرموز
    • دوغ و گوش‌فیل
    • دوغ
    • سکنجبین خیار
    • آب طالبی، هویج، پرتقال، سیب و انار
    • میکس پرتقال سیب و سیب هویج
    • سرد نوش عرق بهارنارنج، عرق کاسنی، عرق بیدمشک زعفرانی و عرق نعنا
    علاوه بر این نوشیدنی‌ها شما می‌توانید بستنی سنتی زعفرانی را هم در این کافه سنتی امتحان کنید.

    قصد سفر به اصفهان را دارید؟ مطلب «جاهای دیدنی اصفهان» را از دست ندهید.

    برچسب(ها)

    اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

    امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4 21 نفر
    نظرتو با ما مطرح کن
    نظرات دیگران
    اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.